Mlieko proti infarktu

30.08.2011 13:20

USA: Riziko srdcových chorôb je nižšie u mužov s dostatkom vitamínu D

Publikované: 27.06.2011

 U mužov, ktorí prijímajú odporúčané množstvo vitamínu D, je o niečo menšie riziko, že dostanú infarkt myokardu alebo zažijú zástavu srdca, ako u mužov, ktorí prijímajú malé množstvo tohto vitamínu. Vyplýva to z poslednej štúdie amerických vedcov. Dvadsaťročný výskum, z ktorého vychádzali, sledoval takmer 119-tisíc dospelých Američanov. Podľa neho u mužov, ktorí denne skonzumujú najmenej 600 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D, čo je v súčasnosti odporúčané množstvo, je riziko vzniku problémov so srdcom alebo jeho zástavy o 16 percent nižšie ako u tých, ktorí ho prijímajú menej ako 100 IU za deň. U žien sa však žiaden takýto model nepotvrdil, napísal Kchi Sun z Harvard School of Public Health v článku, ktorý publikoval American Journal of Clinical Nutrition.

"Tieto pozorovania naznačujú že prijímanie väčšieho množstva vitamínu D súvisí s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb v prípade mužov, no nie v prípade žien," uviedol Sun. Vedec však podobne ako iní autori tvrdí, že tieto zistenia ešte nedokazujú výlučný vplyv množstva prijímaného vitamínu na nižšie riziko srdcovocievnych ochorení. "Dôkaz nie je dostačujúci na to, aby bolo možné stanoviť nejaké odporúčania," myslí si Sun.

Vitamín D sa nachádza v najväčšom množstve v rybách, vajciach, treščej pečeni a mlieku. Najnovšia štúdia bola prieskumná a zakladala sa na údajoch z dvoch dlhodobých projektov, do ktorých sa zapájali americkí zdravotníci od 80. rokov minulého storočia. Zo 45-tisíc mužov sa počas výskumu vyskytli kardiovaskulárne ochorenia v päťtisíc prípadoch. Značné množstvo z nich tvorili prípady infarktu myokardu, srdcová zástava a kardiovaskulárna smrť. Zatiaľ nie je jasné, prečo sa zistenia týkajúce sa mužov nepodobajú na tie, ktoré berú do úvahy ženy. Podľa Suna v ich prípade môže zohrávať dôležitú úlohu aj vitamín D v krvi. Ten je v tele uložený aj v tukovom tkanive, ktorého majú ženy v priemere viac ako muži. Ako Sun dodal, je potrebný ďalší výskum, ktorý by napríklad ukázal, či prijímanie veľkých dávok vitamínu D (napríklad 2000 IU za deň) môže úplne odstrániť riziko výskytu ochorení srdca, jeho zástavy či ďalších chronických chorôb.

Zdroj: SITA