O mlieku

Domáca úprava mlieka

Najčastejšou používanou domácou úpravou mlieka je tzv. šetrná pasterizácia, najmä pre výrobu mliečnych produktov z tohto mlieka. Postupujeme jednoducho:

  •  mlieko zahrievame nejlepšie v hrnci na mlieko (s dvojitým obalom, aby sa nepripálilo) alebo do väčšieho hrnca s vodou umiestnime menší hrniec s mliekom a zahrievame alebo mlieko zahrievame v hrnci priamo, ale pomaly a za stáleho miešania.
  • v priebehu zahrievania meriame teplotu, po dosiahnutí 72°C ponecháme 15 sekúnd
  • mlieko rýchle schladíme

Priemyselná úprava mlieka

Mlieko vykupované mliekarňami a predávané na trhu ako trvanlivé (UHT mlieko), najčastejšie v papierových krabiciach sa zásadne líši od mlieka čerstvého.

Základný rozdiel je v absencii akéhokoľvek života v mlieku. Takže chýbajú všetky prospešné účinky mlieka pre našu imunitu a životnú pohodu. Ďaľšie rozdiely sú v nižšom obsahu vitamínov a mliečneho tuku a tým zmenenom princípe využívania a prijímania týchto látok a živín.

Základne rysy procesu priemyselného spracovania čerstvého mlieka na UHT mlieko s vysokou trvanlivosťou :

  • príjem v mliekarni
  • pasterizácia mlieka - vysoká pasterizácia (UHT)
  • odstredenie mlieka - odstránenie takmer vštetkého mliečného tuku z mlieka
  • homogenizácia mliečného tuku - mechanická úprava veľkosti tukových guličiek
  • odstredené mlieko sa doplňuje tukom podľa požiadavky na 1,5% alebo 3,5%.  Nikde nie je písané, že se vracia mliečny tuk.
  • balenie do aseptického obalu - krabice
  • distribúcia predajcom

Čím je pre nás život v mlieku dôležitý ?

Podstatou mlieka je podporovať život. Nie je to len tekutina, ktorou zaháňame smäd či chuť. Mlieko je na počiatku života každého narodeného savca. Práve tieto funkcie mlieka zaisťujú živé mikroorganizmy, ktoré organizujú, tvoria a obnovujú imunitu organizmu, pomáhajú neutralizovať a vylučovať škodlivé látky z tela, zlepšujú stráviteľnosť živín, odďalujú starnutie organizmu, pôsobia na celkový svieži stav človeka.

 

Čo keď mlieko skysne? 

Potom v mlieku začalo  MLIEČNÉ KVASENIE. Je to proces, pri ktorom baktérie vyrábajú z cukrov kyselinu mliečnu. Mierne kyslé prostredie zabraňuje množeniu nežiadúcich mikroorganizmov a tým sa predlžuje ich trvanlivosť.

Mliečne baktérie konzervujú aj iné druhy potravín napríklad kapustu alebo uhorky – kvasáky. Je to starý a veľmi zdravý spôsob konzervácie potravín.

 

Z hľadiska správnej výživy sú takto upravené potraviny pre náš organizmus veľmi cenné  - ZDRAVIE ZAČÍNÁ V ČREVÁCH !

  • Podporuje našu obranyschopnosť, zvyšuje odolnosť organizmu proti infekčným zárodkom napravuje porušenú rovnováhu črevnej mikroflóry, najmä po liečbe antibiotikami, znižuje tráviace potiaže pri hnačkách a nebo naopak pri zápchách, alebo pri problémoch s tráviacimi poruchami vplyvom staroby.
  • Uľahčuje strávitelnosť bielkovín a laktózy, (mliečneho cukru) mliečné baktérie menia laktózu na kyselinu mliečnu. To má význam najmä pre osoby postihnuté intoleranciou k laktóze. 
  • Bielkoviny sú pôsobením kyslého prostredia jemne vyzrážané a sú strávitelnejšie.
  • Potraviny konzervované mliečnymi baktériami sú zahrňované do veľkej skupiny nazývanej probiotiká
  • Probiotiká sú živé baktérie mliečného kvasenia, ktoré osídlujú tráviace ústrojenstvo človeka a priaznivo ovplyvňujú ľudský organizmus. Súčasne potlačujú nežiadúcu mikroflóru, vrátane choroboplodných mikróbov.
  • Vytvára vitamíny B1, B2, B6 a vitamín K. Predovšetkým kefír je bohatý na vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, pretože vzniká mliečno alkoholickým kvasením. Mimo bakterií mliečneho kvasenia obsahuje aj kvasinky.
  • Prevencia rednutia kostí, vďaka vitamínu K dochádza ku zvýšenému vstrebávaniu vápníka.
  • Znižuje riziko nádorového ochorenia hrubého čreva, baktérie mliečného kvasenia majú schopnosť odbúravať karcinogénne látky a blokujú enzýmové aktivity napomáhajúce vzniku nádorov.
  • Znižuje hladinu LDL(zlého) cholesterolu, zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol, zvyšuje vylučovanie žlčových kyselín stolicou, ktorých základným substrátom pre tvorbu je práve cholesterol.

Všetci chceme pre svoje zdravie len to najlepšie a baktérie mliečného kvasenia nám to poskytujú. Využime to!

Čo je to pasterizácia

Je to tepelná úprava mlieka, ktorá zničí takmer všetky prípadné nežiaduce mikroorganizmy v mlieku a bohužiaľ aj tie žiaduce a prospešné. Tepelné ošetrenie mlieka, čiže pasterizácia je pôsobenie tepla po určitú dobu. 

Čo je to homogenizácia?

Je to mechanický proces premeny štruktúry tukových guličiek v mlieku. Tuk v mlieku je vo forme rôzne veľkých tukových guličiek. Homogenizácia je vlastne pretlačovanie mlieka malým otvorom, kde sa zmenší a zjednotí veľkosť tukových guličiek.

Veľké tukové guličky spôsobujú oddeľovanie smotany od mlieka a priľnavosť mlieka na povrchu pohára. U homogenizovaného mlieka k tomuto nedochádza.

 

Čo je LAKTENIN?

 Hovoríme, že je to :

  •  ochranca mlieka a tak i Vášho zdravia. Prvý pri príchode na svet.
  •  je to enzým prítomný v mlieku, ktorý chráni mlieko po nadojení pred napadnutím škodlivými organizmamy.

Schladením mlieka se jeho pôsobenie predlžuje. Naopak pri tepelnej úprave zahriatim sa ničí. Mlieko sa tak stará samé, aby bolo chránené. Prirodzene a automaticky.

 

                                                                                                                          Zdroj: www.tmleko.cz